Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 01 paź 2010, 19:49 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 paź 2010, 19:41
Posty: 27
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Zamierzam w najbliższym czasie złożyc komputer pod testy wirtualizacyjne. Zastanawiam ię nad wyborem dysków. Zamierzam kupic dwa dyski SATA z tym, że mam dylemat czy warto kupować edycje serwerowe? Jeśl itak to jaki model (500 GB - 1 TB).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 01 paź 2010, 22:15 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 kwie 2009, 15:09
Posty: 15
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Do kompa/serwera testowego nie ma sensu doplacac (w koncu edycje serwerowe sa drozsze). One sa glownie konstruowane pod katem ciaglej, nie przerwanej pracy a w koncu Ty budujesz maszynke do testow.

_________________
Paweł W.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 02 paź 2010, 01:01 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 04 kwie 2009, 15:39
Posty: 17
Podziękował: 3 raz
Pomógł: 0 razy
Co do dysków serwerowych należy jeszcze dodać, że często mają w nazwie Raid Edition gdyz są właśnie zoptymalizowane równiez pod kątem pracy w RAIDzie i to od RAID0 sie je wykorzystuje.

_________________
Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 02 paź 2010, 15:07 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 paź 2010, 19:41
Posty: 27
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Dzieki, zatem bez sensu do domowego, testowego serwera nie ma sensu inwestowac w serwerowe dyski.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 25 gru 2011, 02:25 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 21 gru 2011, 02:09
Posty: 24
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 1 razy
Jak do testów, to SSD :) ja katuję OCZ Vertex3 i jeszcze żyje (1148 GB read, 1045 GB written), ale musiałem aktualizować firmware. Trzymaj 25% wolnego miejsca, żeby go za szybko nie zajechać.
Desktopowe płyty mają fake-raid, nie wykrywany przez większość platform (VMWare, Proxmox..), czyli zostaje Ci tylko programowy RAID, jeśli chcesz mieć szybko. Albo wpychanie wszystkiego na pojedyncze dyski.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl