Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 17 lut 2012, 21:21 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 12 lut 2011, 15:03
Posty: 23
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam,

W firmie z którą współpracuję są dwa serwery:

1. Dell PowerEdge R310
2. Serwer HP DL 168G6

Na każdym z nich jest kilka wirtualek. Na dellu mam XenServer a na HP Vmware ESXi
Chciałbym dokupić jakąś pamięć masową, aby w razie awarii virtualki z jednego serwera odpalić na drugim. Z tego co zdążyłem się wstępnie zorientować do wirtualizacji poleca cię pamięci z iSCSI.
Nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem, może by ktoś coś poradził co za rozsądne pieniądze można kupić. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i jak to ogólnie skonfigurować. Prawdopodobnie będę musiał na dwóch serwerach uruchomić tego samego hypervisora aby łatwiej było przenosić wirtualki. Dodam, że używam wersji freeware. Czy można zrobić tak aby na obu serwerach istniała ta sama wirtualka?

Pozdrawiam
JN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 13:50 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 6455
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 138 raz
Może zacznę od końca. Równolegle na jednym serwerze nie może pracować ESXi i XenServer... gdyż są to hypervisory bare-metal (typu pierwszego). Chyba, że w każdym serwerze masz nadmiar dysków i zainstalujesz sobie oba hypervisory, a o starcie konkretnego będzie można zdecydować w zależności od dysku wybranego podczas bootowania. Ale to i tak chyba Cię nie urządza bo ja kpadnie jeden serwer to na drugim nie uruchomisz równolegle wszystkich maszyn wirtualnych...

Natomiast jeśli chodzi o składowanie VM, to jak najbardziej można pomyśleć nad doborę jakiegoś NAS'a ale tutaj pojawia się pytanie jaka prestrzeń dyskowa będzie Ci potrzebna? Czy potrzebny jest bardzo szybki dostęp do danych. I w końcu - jakim budżetem dysponujesz?

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 14:29 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 6455
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 138 raz
A jeszcz jedno, oczywiście 'o ile nic noie stoi na przeszkodzie' (wydajność!!) to by można jeden z serwerów wykorzystać jako zapas przenosząc maszyny z jednego hypervisora an drugi i zdecydować się na korzystanie tylko z jednego z nich. Np. pozostając przy Citrix i korzystać z XenMotion.

Ale czy zapotrzebowanie na moc obliczeniową i RAM aktualnie pracujących VM'ek Ci na to pozwoli. No i pozostaje kwestia kompatybilności pod kątem sprzętowym tych serwerów. bo może się okazać, że nie będą ze sobą gadały i z puli, a tym samym XenMotion nici...

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 15:11 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 03 kwie 2009, 14:50
Posty: 73
Podziękował: 2 raz
Pomógł: 1 razy
shady,
domyślam się, że Washi zawarł to między wierszami, ale należy podkreślić, że właśnie XenMotion dostępy jest w bezpłatnej wersji XenServer, a darmowy ESXi nie oferuje niestety VMotion.

No i poza pytaniami poprzednika, należało by pomyśleć nad obudową, to ma być rack czy desktop, masz jakieś wymagania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 18:41 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 12 lut 2011, 15:03
Posty: 23
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Co do obudowy nie ma to większego znaczenia natomiast cena jest decydującym kryterium.
Dużo osób poleca urządzenia firmy NetAPP np. FAS2020 ale to kosztuje w promocji 4099 euro netto.
Domyślam, się że jest to już pełen wypas, ale obawiam się, że prezes firmy dla której muszę to zakupić może tego nie zrozumieć ;)
Z drugiej strony nie chciał bym zaliczyć jakiejś wtopy gdy kupie coś kiepskiego i będą później z tym problemy. Ważne aby było to rozwiązanie jak najmniej awaryjne bo jak padnie to oba serwery także będą leżeć...
Docelowo chciałbym mieć rozwiązanie citrixa na obu serwerach. Problem w tym, że serwer HP został zakupiony z windowsem 2008 server i niestety windows nie chcial sie zainstalować na xenserver. Udało mi się go odpalić na vmware po dopisaniu czegoś do konfiga. Podczas próby instalacji windowsa na xenserver dostawałem komunikat, że wersja systemu nie jest przeznaczona na ten sprzęt (coś w tym stylu).
Ciekawe czy można coś z HP załatwić w tym temacie, albo zainstalować windowsa z plyty nie od HP.

Dodatkowo ciekawe czy oba te serwery dadzą się dodać do jednej puli???
Są macierze a raczej serwery plikó firm takich jak Qnap lub NETGEAR ale nie wiem czy są to urządzenia warte uwagi...

Pozdr.
JN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 18:47 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 12 lut 2011, 15:03
Posty: 23
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
apropos xenmotion..
Czy możliwe jest aby na obu serwerach były niezależne wirtualki a w razie awarii wszystko przenieść tymczasowo na jeden serwer?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 lut 2012, 21:39 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 03 kwie 2009, 14:50
Posty: 73
Podziękował: 2 raz
Pomógł: 1 razy
Cytuj:
Są macierze a raczej serwery plikó firm takich jak Qnap lub NETGEAR ale nie wiem czy są to urządzenia warte uwagi...

NetAPP FAS2020 na pewno by załatwił sprawe. Więc jeśli tylko kasa jest to czemu nie. Ale czy nie byłby to przerost formy nad treścią?
Fajnie by móc zawsze wybierać pomiędzy netapp, emc, fujitsu czy hitachi. Już pomijając cenę, to te użądzenia dedykowane są większym środowiskom, a dla SMB właśnie Iomega, Thecus, Synology, Qnapp czy jeszcze kilka innych.
Cytuj:
Czy możliwe jest aby na obu serwerach były niezależne wirtualki a w razie awarii wszystko przenieść tymczasowo na jeden serwer?

TAK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 19 lut 2012, 13:00 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 6455
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 138 raz
Jeśli chodzi o zabezpieczenie na wypadek awaryjności jednego z serwerów to wyszystko załatwiło by HA, ale niestety w tym wypadku już musisz mieć płatną licencję na XenServer.

Co do awaryjności to niestety wszystko może paść w najmniej odpowiednim momencie, a w budżecie jakim pewno dysponujesz nie jesteś wstanie nabyć urządzenia w ofercie wymiany w ciau 24h w razie padu.

Jak pisał mirecki podany NetApp pewno by załatwił sprawę ale może warto by przejrzeć sobie ofertę NASów np. w EPASystemy (Synology, Qnap, Thecus). Ci producenci mają już sporo urządzeń certyfikowanych zarówno dla Citrix i VMware. A może może będziesz mógł przetestować wybrane urządzenie?

A co do Windows 2008 Server, nie próbowałeś już na zwirtualizowanym W2k8 zrobić migracji V2V z ESXi na Xenserver?

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 mar 2012, 15:23 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 08 wrz 2011, 15:27
Posty: 6
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Interesuje mnie podobne zagadnienie, więc pozwolę sobie podpiąc się do tematu.

Czy ktoś z Was używał produktów firm Synology (RS812+), Iomega (StorCenter px4-300r Server), Qnap (TS-459U), Infortrend (EonNAS 1100) jako storage dla wirtualnych serwerów?
Jestem teraz przed wyborem 4-dyskowej (taniej) macierzy dla potrzeb niewielkiej firmy (zadania: 1 etap: zwykły storage dla obrazów systemów dla użytkowników końcowych(SMB); II etap: macierz miałaby współpracować z serwererm wirtualek poprzez iSCSI).
Wszystkie powyższe NAS'y są praktycznie identyczne, różnią się najbardziej softem producenta (z wyjątkiem EonNAS, który używa zfs, wspiera deduplikacje).
Zastanawiam się, czy przy ograniczonych środkach nie lepiej złożyć samemu NAS'a pod kontrolą FreeNAS w konfiguracji RAID-Z (szybki dysk SSD jako cache). Widziałem testy takich zestawów i wydajność była naprawde dobra.
Szkopuł w tym, że nie mogę nigdzie znaleźć testów powyższych NAS'ów pod kątem wirtualizacji, żeby porównać osiągi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 08 mar 2012, 02:20 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 02 maja 2009, 15:23
Posty: 26
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 1 razy
pieniek88 pisze:
Interesuje mnie podobne zagadnienie, więc pozwolę sobie podpiąc się do tematu.
Czy ktoś z Was używał produktów firm Synology (RS812+), Iomega (StorCenter px4-300r Server), Qnap (TS-459U), Infortrend (EonNAS 1100) jako storage dla wirtualnych serwerów?

W jednej lokalizacji mam TS-859U-RP+ na nim 7 VM, w tym 5 windows Server i 2 linuksy. Plus jedna VM uruchamiana 1x w tygodniu na kilka godzin do celów pomiarowych też na linuksie. Wszystko chodzi znakomicie, jest spory zapas, ale też nie mam aplikacji z jakims wielkim zapotrzebowaniem na moc obliczeniowa.

Oczywiscie FreeNAS jest rowniez wart uwagi. Jednak zakup serwera dla FreeNAASa to tez spory wydatek. Gotowe pudelka maja ten plus, ze w zaleznosci od potrzeb oprogramowanie systemowe i backupowe jeszcze mozna z pozytkiem wykorzystac.

Testy jakiekolwiek pod katem wirtualizacji chyba ciezko bedzie znalezc bo i nie latwo zbudowac srodowisko testowe, ktore moglo by byc latwo powielane.

A Iomega, z Server Class w nazwie sa na rynku pare tygodni, ale zdaje sie ze nie roznia sie one wiele od tych bez 'Server Class'.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl