Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 28 lis 2014, 23:36 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Hej

Az takim wielkim specem od storage nie jestem. Chcialbym wyprostowac pewne informacje.

HBA karta, dzieki ktorej mozna zrobic storage via FC, a RAID wewn. podpiecie dyskow np via SATA/SAS.

To jest wszystko co wiem, i nie wiem czy informacje ktore posiadam sa w 100 % wiarygodne.

Bede wdzieczny za:
- dokladnie wyjasnienie roznic
- przyklady zastosowania,
- plusy i minusy zastosowania

pzdr

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 29 lis 2014, 01:46 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 161
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
HBA i RAID są często zestawiane ze względu na terminologię historyczną. W uproszczeniu można powiedzieć, że każdy RAID to HBA, ale nie każdy (a raczej większość) HBA nie posiada dodatkowych funkcjonalnośći, dostępnych w RAID.

Najklarowniej można ww. rozróżnić w taki sposób, że:
- Karta HBA - pozwala na komunikację pomiędzy macierzą a systemem/hostem, głównie używa się w stosunku do interfejsu Fibre Channel
- Karta z kontrolerem RAID - pozwala na komunikację z lokalną pamięcią masową, lokalnymi dyskami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 29 lis 2014, 03:38 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Czy moge uzyc LSI HBA jako kontroler raid 10 dla dyskow SATA ? po SATA

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 29 lis 2014, 18:19 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 161
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
Ale to już musisz sprawdzic w specyfikacji, bo może to jest jakaś hybryda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 29 lis 2014, 20:37 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
xenio pisze:
Ale to już musisz sprawdzic w specyfikacji, bo może to jest jakaś hybryda.


Spojrz prosze okiem

http://www.lsi.com/products/host-bus-ad ... x#tab/tab1

http://www.lsi.com/products/host-bus-ad ... 6-16e.aspx

Co myslisz ?

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 30 lis 2014, 01:51 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 161
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
Z tego co widzę, choć głowy nie daję bo opis może jest jakiś skrócony, to te karty do stworzenia RAIDa Ci nie posłużą. Możesz się jedynie podłączyć za ich pomocą do jakiejś macierzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 30 lis 2014, 03:03 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
No to kaszana, LSI na pciex 3.0 nie ma nic pomiedzy 12 - 16 obslugi dyskow ...
Tylko pciex 2.0 ...

http://www.lsi.com/products/raid-contro ... mily-tab-2

Czy ktos jest w stanie polecic dobry kontroler RAID (5,6,10 totalne minimum) ?

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 01 gru 2014, 11:29 
Offline
V-desktop
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2008, 00:46
Posty: 185
Podziękował: 3 raz
Pomógł: 6 raz
Jaki masz budżet? Może jeśli nie LSI to ADAPTEC?

_________________
Stań się lepszym człowiekiem. I zanim poznasz kogoś upewnij się, że znasz siebie i że nie będziesz chciał być taki jak on chce, ale będziesz sobą - Gabriel García Márquez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 01 gru 2014, 14:20 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
cougar pisze:
Jaki masz budżet? Może jeśli nie LSI to ADAPTEC?


Budzet spory. Juz mam obudowy, po nowym roku plyty glowne, procki, ram i zaczne kolejne maszyny skladac.

Co do Adaptec, nie mam zadnej opini oraz doswiadczenia z tymi kontrolerami, na LSI jest mi dobrze, dobry support, slabe oprogramowanie do zarzadzania. Ale dziala. Piszac brutalnie boje sie Adaptec.

Masz jakies doswiadczenie z adaptec ?

To sa kontrolery o ktorych mysle.

Adaptec RAID 71685
Adaptec RAID 71605
Adaptec RAID 71605Q

Cale clue polega na tym chce zbudowac maszyne do backupow na WD Red 3 TB. Wsadzic tam 12 dyskow i zrobic RAID10.

oraz RAID1 z jakis zwyklych dyskow SSD Samsunga, moze seria Pro (serwerowych SSD nie kupuje, poza moim zasiegiem finansowym)

Jakas rada, opinia ? :)

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: HBA vs RAID
PostZamieszczono: 02 gru 2014, 01:48 
Offline
V-desktop
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2008, 00:46
Posty: 185
Podziękował: 3 raz
Pomógł: 6 raz
Adaptec tak samo jak LSI to topowa firma w tym obszarze. Widzę, że wymienione przez Ciebie modele są nawet zgodne z ESXi, więc problemów nie powinno być.

_________________
Stań się lepszym człowiekiem. I zanim poznasz kogoś upewnij się, że znasz siebie i że nie będziesz chciał być taki jak on chce, ale będziesz sobą - Gabriel García Márquez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl