Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 13 mar 2016, 19:28 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 01 lip 2012, 23:23
Posty: 16
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam, choć temat brzmi niejednoznacznie to już staram się opisać o co mi chodzi.

Mam dosyć duże środowisko virtualne oparte o Vmware ESXi ( 2x Bladecenter ) w sumie 18 Serwerów fizycznych i około 50 VM.

Jako że normą jest wykonywanie backupu :) to muszę to jakoś ogarnąć.

Posiadam Jeden ze starszych serwerów aktualnie nie używany, ale super nadający się do takiego zastosowania

Płyta Tyan
Procesor Opteron
Ram 8GB
Kontroler sprzętowy 3Ware
HDD chasis 12 dysków 2T SATA

Może ktoś z szanownych kolegów ma jakiś pomysł jaki soft zastosować, kombinowałem już z freenas i openfiler, ale jakoś mi to nie podchodzi. Zastanawiałem się też nad czystym linuxem i wykorzystaniem do tego samby, ale mam wrażenie że można wykombinować coś fajniejszego i bardziej multifunkcyjnego.

Do backupu maszyn używam Veeam backup, a miejsca na Synology jest zbyt mało aby ogarnąć backup wszystkich maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 13 mar 2016, 23:17 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 6457
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 138 raz
Witaj,

Jeśli nie FreeNas i Openfiler to może zainteresuje Cię NexentaStor Community Edition lub StarWind Virtual SAN Free?

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 mar 2016, 00:38 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 01 lip 2012, 23:23
Posty: 16
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Jeszcze dobrze nie przetestowałem openfilera, muszę to jeszcze raz dobrze sprawdzić.

Dam znać co finalnie poszło i w jakiej konfiguracji, oczywiście jeżeli ktoś ma jakiś inny pomysł to zapraszam do podzielenia się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 17 mar 2016, 21:56 
Offline
V-aplikacja
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 mar 2013, 00:26
Posty: 57
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 2 raz
Skoro jesteśmy jhuż przy backupie to może jakie najlepiej wykorzystywać sprzetowe kontrolery RAID które będą wspierane na bierząco przez VMWare. Na backupowej maszynie też bym ESXI postawił i w tym coś do backupu lub podpiął przez vCentera i jako backupowy serwer spiął. Które modele LSI byście rekomendowali lub 3ware ?

_________________
http://wirtualizacja.blogspot.com/

SuperMicro X10SLL+-F/Intel Xeon E3-1231v3@3,4Ghz/SilentiumPC FERA3 HE1224/FractalDesign Define R/Samsung DDR3ECC (4x8GB)/LSI MegaRaid9260-8i/SSD Kingston 128GB/WD Black2x2TB/RAID6 WD Red3TBx6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 mar 2016, 17:33 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
waluszek pisze:
Witam, choć temat brzmi niejednoznacznie to już staram się opisać o co mi chodzi.

Mam dosyć duże środowisko virtualne oparte o Vmware ESXi ( 2x Bladecenter ) w sumie 18 Serwerów fizycznych i około 50 VM.

Jako że normą jest wykonywanie backupu :) to muszę to jakoś ogarnąć.

Posiadam Jeden ze starszych serwerów aktualnie nie używany, ale super nadający się do takiego zastosowania

Płyta Tyan
Procesor Opteron
Ram 8GB
Kontroler sprzętowy 3Ware
HDD chasis 12 dysków 2T SATA

Może ktoś z szanownych kolegów ma jakiś pomysł jaki soft zastosować, kombinowałem już z freenas i openfiler, ale jakoś mi to nie podchodzi. Zastanawiałem się też nad czystym linuxem i wykorzystaniem do tego samby, ale mam wrażenie że można wykombinować coś fajniejszego i bardziej multifunkcyjnego.

Do backupu maszyn używam Veeam backup, a miejsca na Synology jest zbyt mało aby ogarnąć backup wszystkich maszyn.


Freenas, openfiler dostarcza ci tylko macierz np po iscsi.

Pod backup, musisz zaprojektowac osobna infrastrukture jezeli chcesz to robic dobrze a dane sa wrazliwe.

Mozna pominac uzycie switchy i kart typu fibre channel. Spokojnie uzyjesz iscsi i targety.

Przy twoim srodowisku, postawilbym dodatkowo dwie macierze (serwer sam sobie wybierz, policz ile masz przyrostu danych)

Na tym przykladzie zakladam 100 TB danych.

serwer backup 1 - tutaj po sieci 10 GBE z blade center leca bierzace znapshooty. Veeam zdaje sie obsluguje taka funkcjonalnosc

serwer backup 2 - to jest serwer na ktorym replikowane sa dane z serwera backup 1. Po sieci 10 GBE.

O konfiguracji sprzetowej serwerow pod backup nie bede pisac, jest to oczywiste RAID10 lub 6. Pod OS raid 1

Jeszcze bym pomyslal o off site backup, czyli tasmy. Ale to juz musisz sam zdefiniowac model biznesu, i czy tak naprawde potrzebujesz. Jezeli dane sa wrazliwe to odpowiedz jest jasna :)

Co ty musisz zrobic
- oblicz ile masz danych do backupu
- oblicz przyrost danych
- jezeli masz vmki, mozesz to robic per VM lub/oraz per storage.

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 06 kwie 2016, 14:53 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 06 kwie 2016, 14:41
Posty: 1
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
waluszek pisze:
Jeszcze dobrze nie przetestowałem openfilera, muszę to jeszcze raz dobrze sprawdzić.

Dam znać co finalnie poszło i w jakiej konfiguracji, oczywiście jeżeli ktoś ma jakiś inny pomysł to zapraszam do podzielenia się.


Hej daj znać jak poszło bo mam praktycznie identyczny problem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 kwie 2016, 18:53 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
tomeks pisze:
waluszek pisze:
Jeszcze dobrze nie przetestowałem openfilera, muszę to jeszcze raz dobrze sprawdzić.

Dam znać co finalnie poszło i w jakiej konfiguracji, oczywiście jeżeli ktoś ma jakiś inny pomysł to zapraszam do podzielenia się.


Hej daj znać jak poszło bo mam praktycznie identyczny problem :)



openfiller, freenas to te same softwarowe rozwiania, chyba ze masz do tego sprzetowy kontroler raid.

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 kwie 2016, 09:09 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 10 wrz 2013, 15:17
Posty: 41
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 1 razy
Cytuj:
Mam dosyć duże środowisko virtualne oparte o Vmware ESXi ( 2x Bladecenter ) w sumie 18 Serwerów fizycznych i około 50 VM.


50 vm na 18 serwerach fizycznych?

Nie bardzo rozumiem problem. Masz serwer z dyskami, istalujesze tam veeama i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl