Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 18 maja 2016, 00:13 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 18 maja 2016, 00:07
Posty: 1
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam mam problem z konfiguracją Vyatta OS otóż potrzebuje skonfigurować dynamiczny VPN pod vyattą. Miało by to być na zasadzie jednej centrali i 3 oddziałów. Moja konfiguracja zatrzymuje się tak naprawdę na początku ale po ignorowaniu i przerobieniu polecenia również zatrzymuje się nieco dalej otóż:
Konfiguruje HUB (centrala)
Kod:
set interfaces ethernet eth0 address 192.168.1.100/24
set interfaces ethernet eth0 duplex 'full'
set interfaces ethernet eth0 speed '100'

Następnie ustawiam routing statyczny
Kod:
Set protocols static route 192.168.2.0/24 next-hop 192.168.1.1
Set protocols static route 192.168.3.0/24 next-hop 192.168.1.1
Set protocols static route 192.168.4.0/24 next-hop 192.168.1.1

Następnie konfiguruje DMVPN
Kod:
set interfaces tunnel tun0 address 200.0.0.99/24
set interfaces tunnel tun0 encapsulation gre-multipoint

i po tym wyrzuca błąd


MUST be (gre gre-bridge ipip sit ipip6 ipip6)

Ale ja nie wpisałem po prostu multipoint i przeszło. Następnie konfiguruje dalej DMVPN
Kod:
set interfaces tunnel tun0 local ip 192.0.2.99
set interfaces tunnel tun0 multicast enable
set interfaces tunnel tun0 nhrp authentication pre-shared-secret NET123

Tu się pojawia problem którego nie mogę rozwiązać gdyż po tej lini kodu wywala mi błąd


Configuration path: interfaces tunnel tun0 [nhrp] is not valid Set failed

Czy ktoś może mi pomóc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 maja 2016, 18:39 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 22 cze 2009, 19:22
Posty: 72
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 1 razy
Jaka to wersja Vyatta, może powinieneś już sprawdzić VyOS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 cze 2016, 18:14 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
wersja nie ma nic do tego, mysle ze zle forum :)

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 cze 2016, 20:33 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 6455
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 138 raz
rufi86 pisze:
wersja nie ma nic do tego, mysle ze zle forum :)

I ty Brutusie... :D

Właśnie, że o wersję może w tym wypadku chodzić.

Jeśli kolega
puma2192 pisze:
Witam mam problem z konfiguracją Vyatta OS...

np. konfiguruje jedno z rozwiązań, a korzysta z opisu do drugiego to jak najbardziej może mieć problem.

Dzisiejsza Vyatta (Brocade) a VyOS to dwa różne produkty i nie można ich porównywać tak jak to było kilka lat temu z Vyatta i Vyatta Core. Nawet po przejęciu projektu przez Brocade, część kodu VyOS musiała zostać przepisana od nowa, łącznie z tym, że polecenia się różnią...

Nie jestem sieciowcem i nie chciałbym gdzieś zabrnąć ale właściwą (zupełnie różną konfigurację) można znaleźć w dwóch poniższych opisach.

Jeśli mówimy Brocade:
http://www.brocade.com/content/dam/comm ... r3-v01.pdf

W wypadku VyOS:
http://www.vyos.net/wiki/DMVPN

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 29 lip 2016, 11:18 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Washi pisze:
rufi86 pisze:
wersja nie ma nic do tego, mysle ze zle forum :)

I ty Brutusie... :D

Właśnie, że o wersję może w tym wypadku chodzić.

Jeśli kolega
puma2192 pisze:
Witam mam problem z konfiguracją Vyatta OS...

np. konfiguruje jedno z rozwiązań, a korzysta z opisu do drugiego to jak najbardziej może mieć problem.

Dzisiejsza Vyatta (Brocade) a VyOS to dwa różne produkty i nie można ich porównywać tak jak to było kilka lat temu z Vyatta i Vyatta Core. Nawet po przejęciu projektu przez Brocade, część kodu VyOS musiała zostać przepisana od nowa, łącznie z tym, że polecenia się różnią...

Nie jestem sieciowcem i nie chciałbym gdzieś zabrnąć ale właściwą (zupełnie różną konfigurację) można znaleźć w dwóch poniższych opisach.

Jeśli mówimy Brocade:
http://www.brocade.com/content/dam/comm ... r3-v01.pdf

W wypadku VyOS:
http://www.vyos.net/wiki/DMVPN


No wlasnie nie ma. EdgeOS z Ubiquiti czy Vyos to ten sam fork z Vyatta.
Kwestia konfiguracji.

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 30 lip 2016, 19:15 
Offline
V-desktop
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lis 2008, 00:46
Posty: 185
Podziękował: 3 raz
Pomógł: 6 raz
rufi86 pisze:
No wlasnie nie ma. EdgeOS z Ubiquiti czy Vyos to ten sam fork z Vyatta.
Kwestia konfiguracji.


Nie no bez jaj. Zaraz ktoś napisze, SUSE i Android to to samo, jeden i drugi to Linux. Kwestia konfiguracji :D

Minimalistyczny EdgeOS w zestawieniu z Vyos to nie to co Vyatta a Vyos. Brocade nieco związało ręce twórcom forków i stąd VyOS w zaawansowanej konfiguracji sporo się różni. Sytuacje można by porównać z Solarisem i OpenIndiana.

_________________
Stań się lepszym człowiekiem. I zanim poznasz kogoś upewnij się, że znasz siebie i że nie będziesz chciał być taki jak on chce, ale będziesz sobą - Gabriel García Márquez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 sie 2016, 15:51 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
cougar pisze:
rufi86 pisze:
No wlasnie nie ma. EdgeOS z Ubiquiti czy Vyos to ten sam fork z Vyatta.
Kwestia konfiguracji.


Nie no bez jaj. Zaraz ktoś napisze, SUSE i Android to to samo, jeden i drugi to Linux. Kwestia konfiguracji :D

Minimalistyczny EdgeOS w zestawieniu z Vyos to nie to co Vyatta a Vyos. Brocade nieco związało ręce twórcom forków i stąd VyOS w zaawansowanej konfiguracji sporo się różni. Sytuacje można by porównać z Solarisem i OpenIndiana.


Ehm

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl